Monday, May 13, 2019

Doku: Här träffar mormodern Skråmobarnen i hemlighet

https://doku.nu/2019/05/13/har-traffar-mormodern-skramobarnen-i-hemlighet/

Här träffar mormodern Skråmobarnen i hemlighet

Under stort hemlighetsmakeri har Michael Skråmos svärmor landat i Erbil, Irak, för att träffa barnbarnen. Foto: Expressen
Under stort hemlighetsmakeri har den dödade IS-terroristen Michael Skråmos svärmor Umm Hamza landat i Erbil i norra Irak, kan Expressen och Doku avslöja. Kvinnan är mormor till Michael Skråmos sju barn som nu väntar på att få flyga hem till Sverige. Hon levde i två år i IS huvudstad Raqqa och avslöjades i tv när hon försökte rekrytera kvinnor till terrorsekten.
...
Kvar hos IS lämnade Umm Hamza de sju barnbarnen och dottern Amanda Gonzales, som senare dödades i en amerikansk flygattack.
– Jag kommer alltid att skuldbelägga mig själv för att jag lämnade henne. Men jag var tvungen att göra det, sa Skråmos svärmor i en intervju med engelska tv-kanalen ITV den 5 april i år.
Hon beskrev kalifatet som ett fantastiskt bra ställe att leva på.
Sedan mormodern återvände till Sverige har hon levt under skyddad identitet och, med några få undantag, undvikit att prata med medier.
Ett halvår efter hemkomsten 2016 var Umm Hamza med i en kanadensisk TV-dokumentär i CBC och sa då att hon mått dåligt psykiskt efter hemkomsten från Syrien. Hon försvarade dock fortfarande IS. Hon beskrev kalifatet som ett fantastiskt bra ställe att leva på. Hon menade att hon som kvinna kände sig mycket tryggare och friare hos IS än i Sverige.


”Umm Hamza” som i vanliga fall har heltäckande nikab visade sitt ansikte på hotellet. Foto: Expressen
Umm Hamza berättade i samtal med det kanadensiska tv-bolaget att hon lämnade Syrien på grund av bomberna och att det var för farligt där för hennes yngsta barn.
Umm Hamza bekräftade att svärsonen Michael Skråmo deltagit i strid, men menade att hon inte såg honom inte som en terrorist.
– Han bryr sig om muslimerna. Han är en bra man, han tar hand om allting. Om en muslim försvarar sig själv är han en terrorist, men vilka är det egentligen som attackerar de muslimska länderna? frågade hon retoriskt.
Under tiden i Raqqa avslöjades mormodern som IS-rekryterare av granskande journalister från det kanadensiska TV-bolaget CBC.
När den brittiska TV-kanalen ITV i våras frågade mormodern om hon verkligen inte kände till IS grymheter när hon levde i Raqqa, svarade hon:
– Vi hade inte tillgång till internet eller tv. När jag var där var det ingen som pratade om sådant.
Under tiden i Raqqa avslöjades mormodern som IS-rekryterare av granskande journalister från det kanadensiska TV-bolaget CBC.
Journalisterna utgav sig i sociala medier för att vara en ung kvinna, ”Sara”, som var intresserad av att ansluta sig till IS.
Den de kommunicerade med var Michael Skråmos svärmor. I en krypterad chatt gav hon ”Sara” detaljerade instruktioner hur resan skulle gå till. Hon gav också snabbt förslag på en man som Sara kunde gifta sig med i kalifatet. Hon beskrev honom som en europé som redan hade en fru och fem barn. Hon pratade om sin egen svärson Michael Skråmo, som hon alltså föreslog att ”Sara” skulle bli andrahustru åt.
Efter att Michael Skråmos och Amanda Gonzales nu sju föräldralösa barn räddades från IS och fördes ut från Syrien till Erbil i Irak, har många uttryckt oro för att barnens IS-lojala mormor ska få ta hand om dem i Sverige.
Barnens morfar, kvinnans exmake Patricio Galvez, skilde sig från Umm Hamza redan 1993, och säger att han vet att många är oroliga för att barnen ska hamna hos mormodern. En dag innan barnens mormor landade i Irak sa Patricio Galvez till Expressens reporter på plats i Erbil:
– Vi har inte kunnat diskutera denna fråga än. Som jag sa tidigare, att rädda barnen från lägret var det viktigaste för mig. När det gäller andra frågor runtomkring barnen tror jag att det är myndigheterna som tar de besluten. Det finns ingen anledning att vi ska diskutera sådana saker.
”Jag tror att myndigheterna anser att i första hand är det anhöriga som är lämpade för att ta hand om barnen. Det är farmor, mormor och jag.”
Han fortsatte:
– Jag tror att myndigheterna anser att i första hand är det anhöriga som är lämpade för att ta hand om barnen. Det är farmor, mormor och jag. Det finns gott om familjemedlemmar som kan ta hand om barnen. Det är ingen risk att barnen ska hamna i radikala miljöer längre.
Men det finns många frågetecken kring barnens mormors agerande när hon själv åkte ner till Syrien. Många anser att det vore olämpligt att de skulle hamna hos henne?
– Jag kan inte prata för henne, det är en sak som ni kanske kan diskutera med henne direkt. Men jag vet att hon inte är i sådana miljöer längre. Det är ingen risk på det sättet, tror jag. Det får hon själv svara på det.
Vill hon ta hand om barnen?
– Hon älskar barnen lika mycket som jag gör. Hon vill självklart vara nära dem, säger Patricio Galvez.
Barnens morfar nämnde inte under den långa intervjun att mormodern redan dagen efter skulle komma till Erbil. Men på lördagen checkade hon diskret in på hotellet där Patricio Galvez och barnen bor i väntan på beslutet att de får flyga hem till Sverige. Redan tidigare under dagen blev stämningen på hotellet spänd.
En av hotellcheferna sa till Expressens utsände:
– Är du journalist? Ni får inte göra intervjuer. Ni får inte ta bilder. Ni får inte gå till deras rum.
...
KASSEM HAMADÉ, reporter Expressen
Doku är helt beroende av donationer för att kunna bedriva sin granskande verksamhet. Hjälp oss genom att stödja oss ekonomiskt: swish: 1232570844, bankgiro: 5310-8924.