Tuesday, September 25, 2018

Anna Ernius, Samtiden: Somaliska kryssraketer tränger ut etablerade politiker

För att läsa hela texten, klicka vänligen på länken:

https://samtiden.nu/2018/09/somaliska-kryssraketer-tranger-ut-etablerade-politiker/

Kryssraketer tränger ut trotjänare. Bild: Montage

SOMALISKA KRYSSRAKETER TRÄNGER UT ETABLERADE POLITIKER

Medan politikerna på riksnivå är upptagna med att hålla SD utanför, röstar somalier in sig både på riks och lokalt. Nykomlingen Abdullahi Mohamed (MP) är en av kryssraketerna, och petar ordföranden i Göteborgs kommunfullmäktige.

...

...

Borlänge
I Borlänge kryssade sig Mursal Isa och Ahmed Abdiqadir förbi alla andra på listan, främst via etnoröster från den somaliska enklaven Tjärna ängar. Därmed lägger Isa och Abdiqadir  beslag på de enda miljöpartistiska mandaten i kommunfullmäktige i Borlänge. Elina Brodén, (MP) kommunalråd, får se sig alterseglad genom det nya miljöintresset från förorten.

Borås
Men även inom Socialdemokraterna finns samma fenomen med etno- eller klanröstning. Abdullai Warsame uppger att han inte ens har gjort någon kampanj, men kryssades in i fullmäktige i Borås. Han förklarar det med att många känner honom.

– Jag är ju kändis på hela Norrby efter att ha bott här i 26 år. Jag är den som brukar lösa alla problem och hjälpa folk. Och driver att det ska vara ordning och reda på Norrby, säger Warsame.
Han säger att man var fyra somalier på Socialdemokraternas lista och de andra har också fått många kryss.

Warsame sitter även i styrelsen för Islamiska kulturföreningen, som driver Borås stora moské.

Klanröstning
Angående om ”klanröstning” har gjort att många med somalisk bakgrund fått valframgångar, säger han:
– Men det här är ingen klanröstning. Hade min klan röstat på mig då hade jag fått minst 1500 röster, så jag tror inte det.

Warsame säger att hans föräldrar kommer från de båda största klanerna.

– Men sånt kör jag aldrig, det är inget för mig. I Somalia bråkar de ju klan mot klan, det är därför det är så splittrat och de inte får något riktigt styre.

Detta är bara några av fallen som uppmärksammats över landet.