Monday, April 02, 2018

Johan Westerholm, Ledarsidorna.se: "Wahhabismen och Muslimska Brödraskapet: Två olika rotsystem – samma mål"

För att läsa hela texten, klicka vänligen på länken:

https://ledarsidorna.se/2018/04/wahhabismen-och-muslimska-brodraskapet-tva-olika-rotsystem-samma-mal/

Wahhabismen och Muslimska Brödraskapet: Två olika rotsystem – samma mål

PUBLICERAT AV: Johan Westerholm 2018-04-02
Islam, precis som kristendomen, är vad som kallas uppenbarade religioner. Anhängare till dessa menar att gud uppenbarat ”den enda sanningen” och att religionerna därför måste accepteras av alla. Ett universellt budskap generellt giltigt således. De är vidare missionerande religioner, med påbud om att sprida budskapet om den enda sanna gudstron. De mest extrema uttolkningarna har sina rötter i två separata rotsystem – wahhabismen och det Muslimska Brödraskapet varav det senare har lyckats med att ligga under den svenska radarn i många år.
...

Trots att bägge rörelserna, eller rotsystemen, har samma ambitioner är det endast den wahhabistiska, eller saudiska, finansieringen som får någon uppmärksamhet i egentlig mening. Skälen är sannolikt flera men Muslimska Brödraskapets strategi, att arbeta genom det svenska bidragsindustriella komplexet samt knyta kontakter in på flera nyhetsredaktioner, har medfört att de tagit sin från insidan och uppåt i statsförvaltningen. En strategi som visat sig vara mycket framgångsrik.
Idag är Ibn Rushdsfären en naturlig del av utrikesdepartementets handelsdelegationer samtidigt som utbildningsdepartementet slussar ekonomiska resurser till Ibn Rushd för att bedriva ”dawa” eller missionsarbete med skattemedel avsedda för folkbildning.
En annan parameter är sannolikt Turkiets betydelse för Europa. Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan leder regeringspartiet AKP som i praktiken är Muslimska Brödraskapets regionala hub. Historiskt är AKP ett extrakt av det sista islamistiska identitetspartiet från det Ottomanska riket. AKP nära relationer med bland annat Hamas är väl kända.
En tredje orsak är att framför allt Muslimska Brödraskapet har dragit fram rasist- och islamofobkortet så fort kritik lyfts mot ultraortodoxa tolkningar samtidigt som de knutit nära band med såväl media, journalister och forskare på alltifrån Vetenskapsrådet, Göteborgs universitet till såväl vänsterorienterade som högerorienterade liberala tankesmedjor
...

Post scriptum
Du får gärna bli månadsprenumerant, engångs- eller månadsdonator. Verksamheten vid Ledarsidorna går fortfarande inte runt ekonomiskt utan jag har nu lagt de sista pensionsfonderna till försäljning. Investeringen i ny plattform var helt enkelt nödvändig.
På samma gång som jag blir glad över donationerna så blir jag lite beklämd över att det är samma personer hela tiden.
Det som är gratis är, tycker vissa, gott. Andra tycker så illa om betalväggar att de överger sidor med betalväggar och vägrar till och med dela de länkar som ligger framför väggen av “principiella skäl”. Bara för att en av kanske sju artiklar är bakom betalvägg. Dessa läsare anser inte i egentlig mening att någon journalistik är värd att betala för vilket är tragiskt.
I mitt fall så kommer jag bara lägga två artiklar bakom betalvägg i veckan då jag tror på folkbildningen som kraft och försöker göra vad jag kan för att bidra till även de som inte har ekonomi att prenumerera. Något större stöd av de mest högljudda gratisätarna som jag vet har ekonomi, och som nu fördömer mig för betalväggen, kan jag inte förvänta mig alls.
Men.
Om mitt, och övriga knutna till Ledarsidorna.se´s arbete har så låg kvalitet att det inte har något värde så kommer jag på sikt behöva börja ägna mig åt annat än Ledarsidorna.se. Inte bara av principiella skäl utan även rent ekonomiska.
Det som är gratis är ofta det av ett skäl. Det saknar egentligt värde.

Bli premium-medlem här eller
SWISH: 070-612 53 93 
BANK: 4732 00 10832 (Nordea)