Monday, March 05, 2018

John Granlund, Aftonbladet: Solna tingsrätt friade make i misshandelsfall – för han var av god familj

För att läsa hela texten, klicka vänligen på länken:

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/xR7yBV/solna-tingsratt-friade-make-i-misshandelsfall--for-han-var-av-god-fam

Solna tingsrätt friade make i misshandelsfall – för han var av god familj

4 mars 201818
Solna tingsrätt ansåg att den misshandlade kvinnan inte gick att lita på och friade hennes make för misshandel – eftersom hon kommer från en mindre bra familj.
Dessutom skriver man att det inte är ovanligt att kvinnor ljuger om hot och våld.
– Det är direkt stridande mot vad som gäller i svensk rätt, säger åklagaren Josefine Dahlqvist till Aftonbladet.

Den 37-årige mannen polisanmäldes för att ha misshandlat sin hustru i april 2015 genom att knuffa in henne i möbler, slå henne i ansiktet, dra i hennes hår samt trycka en sko i kvinnans ansikte.
I slutet av februari kom rättens utslag - och mannen frias i en dom i Solna tingsrätt.
I domskälen framför rätten en rad påståenden som ska visa att kvinnan inte går att lita på.
Bland annat hävdas att makens familj ”verkar vara en bra familj, till skillnad från hennes, vilket också har betydelse för bedömningen av skuldfrågan”.

Borde ha berättat för släkten

Rätten anser vidare att det sänker kvinnans trovärdighet att hon inte gråtit då hon lämnat sin berättelse samt att hon över huvud taget gjort en polisanmälan. I stället borde hon ha vänt sig till den åtalade makens familj, enligt Solna tingsrätts bedömning.
Mannen och kvinnan gifte sig enligt sharialag för cirka sju år sedan.
”Det normala i ”dessa kretsar” är vidare att en kvinna berättar för släkten att hon blir misshandlad om hon blir det så att saken kan lösas inom familjen. Det faktum att NN (kvinnan, reds. anm.) inte sagt till hans släktingar att han slog henne, utan i stället anmälde det till polisen, minskar hennes trovärdighet ytterligare.”, skriver rätten.

...

Centerpartister avgjorde

En av centerpartisterna, Ebtisam Aldebe, kandiderade till riksdagen senast 2014, och i valet 2006 stod hon som tredjenamn på partiets riksdagslista, och har i media sagt att svenska lagar borde anpassas till muslimer som bor i Sverige, så kallad särlagstiftning.

...