Friday, March 23, 2018

Dick Erixon, Samtiden: Maktkamp om internet - nätjättarna pressas från alla håll

För att läsa hela texten, klicka vänligen på länken:

https://samtiden.nu/2018/03/maktkamp-om-internet-natjattarna-pressas-fran-alla-hall/

MAKTKAMP OM INTERNET – NÄTJÄTTARNA PRESSAS FRÅN ALLA HÅLL

Från texten:


Gammelmedier och politiker som Morgan Johansson är som adeln på 1800-talets slut. De har kunnat gotta sig som ohotade makthavare, men upptäckter att deras ställning undergrävs av demokrati. Nu i början på 2000-talet hotas makthavarnas ställning av friheten på internet.

Medborgarnas möjlighet att delta i samhällsdebatten ska inte få beskäras därför att Morgan Johansson (S) känner sin makt hotad av att fler aktörer kan göra sina röster hörda.

Men samtidigt ska sägas att nättjänsterna har brister. I vissa fall plockar man bort material som inte är olagligt, bara därför att stingsligt vänsterfolk känner sig kränkta. Ibland låter man sådant som är olagligt ligga kvar. Skälet till röran är att nättjänsterna inte är publicister och medieredaktioner utan tekniska plattformar som tillhandahåller kommunikation.

Vi kräver inte att Telia, Tele2 eller Telenor ska ta ansvar för telefonsamtal mellan kriminella när de använder mobiltelefoner för att genomföra olagligheter. Det är polisens uppgift att ta fast tjuvarna. Samma rollfördelning måste gälla på nätet.

Nu är dock nättjänsterna inte bara som telefonsamtal, men de är definitivt inte heller publicistisk verksamhet. Utan ett nytt fenomen. Som vuxit snabbt. Därför ser vi barnsjukdomar. Google, Facebook och YouTube behöver finna metoder att underlätta för rättsväsendet att gripa in mot olagligheter som sprids via plattformarna. Men samtidigt slå vakt om det som gjort internet till vår tids största demokratiska frihetsrevolution: möjligheten för alla att kommunicera utan att maktfullkomliga etablissemang kan sätta munkavle.