Wednesday, November 29, 2017

Jan-Olof Sandgren, Det Goda Samhället: Ålder är bara en social konstruktion - 2017.11.28

För att läsa hela texten, klicka vänligen på länken:

https://detgodasamhallet.com/2017/11/28/alder-ar-bara-en-social-konstruktion/

ÅLDER ÄR BARA EN SOCIAL KONSTRUKTION

Från texten:

När Hanif Bali för ett tag sedan hävdade att Mohammed var pedofil, väckte det upprörda känslor hos bla a Andreas Magnusson på webtidningen Paragraf. Och säkert också bland en del muslimer. Så låt oss granska Hanifs uttalande lite närmare:
Jag tror alla muslimer (däribland sådana som vet betydligt mer om islam än Hanif Bali), kan intyga att Mohammed inte var pedofil. Ingen imam tror jag skulle finna stöd för ett sådant påstående – och då har man ändå åtskilliga år av koranstudier bakom sig. Samtidigt är det ett svårfrånkomligt faktum att Mohammed enligt samma källor, hade sex med en nioårig flicka. Hur ska man tolka denna motsägelse?
Vad Hanif menar med ”pedofili” är helt enkelt någon som har sex med barn. Punkt! Det spelar ingen roll vem det är, eller i vilket sammanhang, blotta handlingen gör en människa till pedofil. Denna definition torde vara allmänt accepterad och svår att ifrågasätta.
Så vad är då svagheten i Hanifs resonemang? Kanske att han utgår ifrån att alla nioåringar, är barn. Jag har i varje fall hört en imam argumentera för att Aisha (som Mohammeds 9-åriga hustru hette) faktiskt var vuxen redan som nioåring. Visserligen lekte hon med dockor, men kanske gjorde kvinnor det på den tiden.
I Sverige tenderar vi att dra alla 9-åringar över en kam. Varför skulle inte ålder, i likhet med kön, kunna vara en social konstruktion? Att uppleva sig som vuxen, borde ges samma juridiska status som att faktiskt vara över 18. Det skulle även fungera åt andra hållet. Vi har trots allt en växande grupp barn i Sverige, som känner sig fångade i en vuxen mans kropp. 
...