Friday, October 20, 2017

Johan Westerholm, Ledarsidorna.se: Valet 2018: Teknokrati – det minst dåliga alternativet?

För att läsa hela texten, klicka vänligen på länken:

https://ledarsidorna.se/2017/10/valet-2018-teknokrati-det-minst-daliga-alternativet/

Valet 2018: Teknokrati – det minst dåliga alternativet?

 
Johan Westerholm
Redaktör och ansvarig utgivare för Ledarsidorna.se. Fd underrättelseofficer med studier i politisk islam. Bott i Stockholm, Madrid, London och Boston men nu landat i Furusund.

Gislaveds gymnasium ställer in den planerade föreläsningen med journalisten Joakim Lamotte efter att flera personer hört av sig och varit kritiska till bokningen rapporterar VN. Ett mönster som blir allt vanligare och som kanske ger oss en fingervisning om vad som ligger på andra sidan den 9 september 2018.
Västerbottens-Kuriren rapporterade nyligen om en intressant debatt. Den handlade om ett seminarium på Umeå universitet, ”Hur bekämpa terrorism och parallellsamhällen?”.  Den muslimska bildningsförbundet Ibn Rushd satte innan seminariet press på en av arrangörerna att ställa in.  Orsak: terrorforskaren Magnus Norells deltagande; han är kontroversiell i vissa kretsar.
Ibn Rushd fruktade, menade de, att seminariet skulle urarta till ”ett tillfälle att sprida grova och samhällsfarliga islamofobiska konspirationsteorier.” I fallet med Lamotte var det Madeleine Hammarström, ursprungligen från Gislaved, en av dem som hörde av sig till skolan. Hon har arbetat som chefredaktör på SSU:s numera nedlagda tidning Frihet, och innan dess som nyhetschef på Värnamo Nyheter. Att det finns kopplingar mellan Ibn Rushd och SSU är ingen slump.
SSU har starka band med Ibn Rushd-sfären. Så sent som i september 2016 arrangerade SSU Stockholms möte om islamofobi, som genomfördes på Socialdemokraternas högkvarter med Rashid Musa, ordförande för Sveriges Unga Muslimer (SUM), som föreläsare. SUM är en av Ibn Rushds medlemsorganisationer och kan mönstra namn som Mehmet Kaplan och Omar Mustafa, idag förbundsrektor på Ibn Rushd, bland sina tidigare ordföranden.
Mötet fick hård kritik av politiska motståndare. I den ursprungliga inbjudan stod: ”Evenemanget är separatistiskt för rasifierade”. Även om Philip Botström kritiserade Stockholmsförbundet kom det att genomföras, men med en öppnare inbjudan, men att relationerna är nära är känt i vida kretsar. Senast fick SUM inget stöd av MUCF på grund av att SUM inte anses respektera demokratins idéer kring jämställdhet och diskriminering.
Mötet fick hård kritik av politiska motståndare. I den ursprungliga inbjudan stod: ”Evenemanget är separatistiskt för rasifierade”. Även om Philip Botström kritiserade Stockholmsförbundet kom det att genomföras, men med en öppnare inbjudan, men att relationerna är nära är känt i vida kretsar. Senast fick SUM inget stöd av MUCF på grund av att SUM inte anses respektera demokratins idéer kring jämställdhet och diskriminering.

Skärmavbildning från den förre FP-politikerns Facebook. Lägg märke till uppmaningen “”Och anmäla henne för det hon faktiskt skrivit”. Ledarsidorna.se har samtliga relevanta skärmavbildningar i omaskerat skick.
Det finns även andra tillvägagångssätt att begränsa det fria ordet och motståndarens argument. Ledarsidorna.se Ann Heberlein blev avstängd i 24 timmar från Facebook efter ”massanmälningar” av hennes profil, den mildaste formen av avstängning. En före detta liberal (då Folkpartiet) politiker uppmanade på sin egen sida till massanmälningar av Heberlein till Facebook vilket gav resultat. Flera av personens vänner ger personen senare feedback genom att posta bilder på vad Facebook svarar dem efter att Facebook stängt av Heberlein.
Det kommer går inte att leda i bevis att årets dataintrång och DDOS-attacker mot sidor som Ledarsidorna eller iOtakt på något sätt hänger ihop, eller ens är kopplade, till den form av behandling som Heberlein, Lamotte, Norell och andra får komma i åtnjutande av. Men att flera röster som ställt sig kritiska till den tidigare migrationspolitiska inriktningen fått uppleva märkligheter är tydligt.
Allt ifrån enkla trakasserier på arbetsplatsen som att vända på namnskylten till arbetsrummet till mer sofistikerade tillvägagångssätt. Som att ställas vid sidan vid lönerevisioner. Att anhöriga till debattörer uppvaktas på sina arbetsplatser, direkt i samtal eller via mail alternativt brev, för att föra vidare varningar är inte heller ovanligt. Varningar, eller budskap, som förs vidare om att såväl karriärer som att den offentliga bilden av den enskilde kan skadas i framtiden och leda till “svårigheter” och social isolering.
Det finns endast ett syfte med dessa uppvaktningar, att tysta. 
En historia är ganska vanlig. Jag själv blev, som ett av flera exempel, kontaktad av en Stockholmskommun, av dess högsta företrädare, för att föreläsa om radikalisering. Föreläsningen och kartläggningen skulle omfatta såväl islamism som extrem höger och autonom vänster. Tjänstemännen har inte följt upp den politiska ledningens beslut då jag och den jag skulle föreläsa med ansågs av tjänstemännen ”för kontroversiella”. En argumentation som ligger i linje med den som används mot Lamotte. Ingen av de tjänstemän som skall effektuera kommunstyrelsens beslut har ens kontaktat oss. Fakturorna som växer i inkorgen visar samma tillväxttakt som antalet tillbakadragna löften som ökar i antal. Färre och färre kommuner och bolag vågar ta i “brunsmetade” föreläsare eller som via rykten påstås ha en tveksam värdegrund. Enklare att inte svara på frågor om när ett överenskommet uppdrag skall genomföras eller helt enkelt sluta svara på mail eller telefon. En skuggvärld som det inte går att försvara sig mot. Anonyma telefonsamtal, som förs i “en förtrolig anda”, får vi sällan reda på på något annat sätt än att våra telefoner tystnar. Vi ser inget annat än ett plötsligt förändrat beteende från omgivningen i allmänhet och från uppdragsgivarna i synnerhet. Utan förklaring i många fall.
...