Sunday, July 23, 2017

Chang Frick: Ni fattar fortfarande inte hur jävla allvarligt Transportstyrelsens haveri är - Nyheter Idag

För att läsa hela texten, klicka vänligen på länken:

https://nyheteridag.se/ni-fattar-fortfarande-inte-hur-javla-allvarligt-transportstyrelsens-haveri-ar/

Ni fattar fortfarande inte hur jävla allvarligt Transportstyrelsens haveri är

 Den bild som ges i medier om Transportstyrelsens hantering av den egna IT-driften samt övergång till att låta IBM sköta driften visar inte på långa vägar hur allvarligt läget är. Jag ska försöka förklara det så kortfattat det går.

...

En av underleverantörerna till IBM var, och kanske fortfarande är, serbiska NCR. Serbien är ett land utanför EU och som är militärt allierad med Ryssland. Militärövningen ”Slavic Brotherhood” genomförs av Ryssland, Serbien och Vitryssland tillsammans. Faktum är att Serbiens militära infrastruktur är rysk, med allt vad det innebär.


Under fredagen avslöjade Nyheter Idag att en serbisk militär var en av de personer som fått tillgång till Transportstyrelsens IT-infrastruktur. Personen har varit yrkesmilitär i Serbien i 10 år där han arbetat med militära IT-system, men arbetar idag på det privata företaget NCR Serbien. Den kan man läsa innantill på Linkedin.

Vi kan utgå ifrån att personen fått sin militära utbildning i, eller av, Ryssland.
En person som arbetat 10 år som yrkesmilitär slutar aldrig vara ”militär”, även om denne nu arbetar i ett privat företag. Det är sannolikt att lojaliteten är större gentemot Serbiens och indirekt Rysslands intressen än vad den är gentemot ett privat företag. Det är liksom inget konstigt i det.
...

Men det är Sverige det. Det finns något som heter SGSI, Swedish Government Secure Intranet. Det är ett krypterat nätverk som används av svenska myndigheter. Det nätverket är i sin tur ihopkopplat med något som heter TESTA, Trans European Services for Telematics between Administrations. Det är alltså EU:s säkra, krypterade nätverk för att myndigheter och stater runt om i Europa ska kunna kommunicera säkert med varandra.

Att Sverige redan har bajsat sig själva i ansiktet offentligt är redan klarlagt. Vi kan betrakta en oerhört stor mängd information som rör rikets säkerhet som röjd för främmande makt. Nästa fråga är om haveriet har skadat även andra länder inom Europeiska Unionen?

...