Tuesday, June 13, 2017

Paulina Neuding: Brutala attacker med grön laser en tankeställare - Dagens Samhälle

För att läsa hela texten av journalisten och juristen Paulina Neuding, klicka vänligen på länken:

https://www.dagenssamhalle.se/kronika/brutala-attacker-med-gron-laser-en-tankestallare-17526

Brutala attacker med grön laser en tankeställare

Det var för ungefär tio år sedan som det började komma rapporter om ungdomar som attackerar människor med grön laser. Precis som omfattande skjutningar är laser ett nytt fenomen i Sverige. 

Från den gångna månaden: En man passerar ett gäng som hänger på en skolgård. Någon av ungdomarna riktar en laserpekare mot honom och träffar honom i ögat (Norrköpings tidningar 9/5). I Kisa får en Securitasvakt stickningar i ögonen efter att ha beskjutits med grön laser (19/5). Länsstyrelsen godkänner övervakningskameror på Osbecksgymnasiet i Laholm. Skälet är att väktare och polis har angripits med bland annat laserpekare på skolgården (Laholms Tidning 29/5).
Det var för ungefär tio år sedan som det började komma rapporter om ungdomar som attackerar människor med grön laser. Precis som omfattande skjutningar är laser ett nytt fenomen i Sverige, men det senare skapar sällan några större rubriker.
Samtidigt är det ett mått på den aggressivitet som kokar i svenska utanförskapsområden: Strålningen kan göra någon blind på ett par sekunder. Att bara bländas av en laserpekare kan göra att man förlorar synen i en kvart. I trafiken kan man försättas i livsfara. 
Och ofta är det just i trafiken som människor utsätts. Laserbeskjutning har stoppat bussar på ett antal svenska orter. Upprepade laserskjutningar har också drabbat polishelikoptrar, senast i Malmö i mars. Vid det tillfället fick helikoptern avbryta en jakt på butiksrånare, som kom undan.
För polisen i Järva har situationen blivit så allvarlig att man beskjuts med grön laser så gott som varje vecka, med viss säsongsvariation. Det händer oftare på vintern när lasern syns bättre, berättar en polis som jag talar med. Polisen är följaktligen utrustad med skyddsglasögon under passen i området. Enligt den polis jag talar med är det ändå en ständigt stress – det räcker ju att utsättas för strålningen i några sekunder när man inte har glasögonen på sig, för att man ska förlora synen. 
Bussförare i Södertälje vittnar om samma stress på jobbet.