Monday, June 05, 2017

Mats Larsson: Terrorhot är vardag i storstäder – men inte i alla

För att läsa hela texten, klicka vänligen på länken:

http://www.expressen.se/kronikorer/mats-larsson/terrorhot-ar-vardag-i-storstader-men-inte-i-alla/

Terrorhot är vardag i storstäder – men inte i alla

Publicerad 
Hot om terrorattacker är en del av livet i en storstad, sa Londons borgmästare i fjol.
Det stämmer inte riktigt.
Det äger inte rum några terrordåd i Budapest, Prag eller Warszawa.
...
...
...

Budapest, Prag, Warszawa, Bratislava har inte drabbats av vettvillingar som mejar ner folk på trottoaren eller spränger sig i luften på konserter.
För politiker som Ungerns Viktor Orbán så råder det inget tvivel om orsaken till detta. Detta är länder som inte har haft någon massinvandring under de senaste decennierna, detta är länder utan en muslimsk minoritet.
Och Ungern gör allt för att det ska förbli så. Det är ett land som rest taggtråd mot sin södra granne, som placerar asylsökande i inte särskilt välkomnande läger intill gränsen.
Det är en politik som landet fått hård kritik för, inte minst från kolleger i EU. Inte så få pekar på hyckleriet när Östeuropa inte vill släppa in kvotflyktingar från Syrien, men själva gärna exporterar sina unga till andra länder i EU.
Men det är också en politik som har starkt stöd på hemmaplan. Och för varje nytt terrordåd i väst, desto fler blir det i öst som ser invandringen från främst muslimska länder som ett stort misstag de inte vill upprepa.
Om klockan kunde vridas tillbaka 25 år i väst, så skulle antagligen en del politiker även i traditionella partier på höger- och vänsterkanten vilja göra saker delvis annorlunda i dag.
Men tiden går inte att vrida tillbaka. Framtiden kan dock påverkas. 
...
...
...