Friday, May 12, 2017

”Sluta blunda för förföljelsen av hbtq-personer i förorten”

För att läsa hela texten på SVT Opinion, klicka vänligen på länken:

https://www.svt.se/opinion/article13172995.svt

”Sluta blunda för förföljelsen av hbtq-personer i förorten”

”Så sent som igår talade jag med en transperson som bor i Järva. Förföljelser från tunnelbanan, glåpord på torget och ständig rädsla för sin säkerhet har lett till att hon inte vågar gå utanför sin dörr utan sällskap. Vi behöver bli fler som talar om sociala och kulturella problem i våra förorter och samhället i stort. Att ifrågasätta en hbtq-fientlig struktur är inte rasism”, skriver Anton Johansson.

...

I många delar av Stockholm har vi kommit långt när det gäller möjligheten till att manifestera sin kärlek. Samtidigt vittnar hbtq-personer i många av Stockholms förorter om rädslan för att vara sig själv.
Ibland handlar det om att välja mellan sin egen identitet och sin familj. Ibland handlar det om att utsättas för dagliga trakasserier. Ibland handlar det om liv och död.
Så sent som igår talade jag med en transperson som bor i Järva. Förföljelser från tunnelbanan, glåpord på torget och ständig rädsla för sin säkerhet har lett till att hon inte vågar gå utanför sin dörr utan sällskap.

På grund av bostadsbristen har hon ingen möjlighet att flytta och är därför fast i en mardrömslik situation. Liknande vittnesmål är vanliga och troligtvis når många av dom aldrig någon mottagare.
...