Wednesday, May 03, 2017

Nytt på första maj - muslimska kvinnor för slöjan

För att läsa hela texten, klicka vänligen på länken:

https://samtiden.nu/2017/05/nytt-pa-forsta-maj-muslimska-kvinnor-slojan/

NYTT PÅ FÖRSTA MAJ – MUSLIMSKA KVINNOR FÖR SLÖJAN

Slöjbeklädda kvinnor var i år en helt ny grupp i Sveriges traditionella första majtåg. De kräver sin rätt till särregler med hänvisning till sin religion. På 1 majtågen i Sveriges tre största städer syntes stora grupper av muslimska kvinnor som öppet söker makt åt islamiska regler.

I vad som nästan ser ut att vara en kampanj, började det förra veckan med att den 23-åriga Aye Alhassani fick stort utrymme i media när hon nekades jobb av flygbolaget om hon inte tog av sig slöjan.

Några dagar senare uppmärksammade flera bloggar att kvinnan på sina sociala medier fanns med på bilder utan slöja. Bland annat visades ett klipp där hon slöjfri och otvunget rappar och umgås med det andra könet i en filminspelning, som var ett arbete för Södertörns högskola från 2014. Kvinnan stod med som “skådespelare” i filmens eftertext och hon uppges gått en medieutbildning där. Kvinnan svarade att bilderna var gamla och att hon sedan tre år beslutat att bära hijab.
Kvinnan sökte jobb på SAS, där hon innan skulle ha kunnat tagit reda på vilka regler som gäller beträffande slöja och uniform. Det finns även en dom från Europadomstolen som slår fast att arbetsgivare har rätt att förbjuda religiösa symboler på sina anställda. Ändå valde kvinnan att söka just till SAS, och att tacka nej till jobb istället för att ta av sig slöjan (är hon arbetssökande borde det leda till indraget bidrag). Kvinnan har anmält SAS för diskriminering.


Under första maj byggdes uppmärksamheten på med stor uppslutning av slöjprotester i Sveriges tre största städer.