Tuesday, May 09, 2017

Högerextrem hyllades: ”Slappt av majoriteten” - Mitt i Tensta Rinkeby

https://mitti.se/nyheter/hogerextrem-hyllades-majoriteten/

Högerextrem hyllades: ”Slappt av majoriteten”

Mitt i avslöjade igår att stadens lokaler använts när man hyllat grundaren för högerextrema Grå vargarna.
– Det här är väldigt allvarligt. Det borde inte få tillträde till stadens lokaler. Det är otroligt slappt av majoriteten att hävda att det inte skulle hjälpa med en central policy, säger oppositionsborgarrådet Lotta Edholm (L).

Mitt i avslöjade igår att lokalerna i Folkets hus i Rinkeby har används av föreningar med kopplingar till det turkiska ultranationalistiska partiet MHP och det deras högerextrema ungdomsorganisation Grå vargarna. 

...

– Jag tror inte att vi löser problemen genom att skaffa en till policy, utan man får hålla koll på det så gott det går. Sedan är det svårt att garantera att inte sker när vissa föreningar ljuger om vilka de är och vad de ska göra, säger Roger Mogert (S) stadsbyggnads- och kulturborgarråd.

”Slappt av majoriteten”

Men oppositionsborgarrådet Lotta Edholm (L) tycker att det är slappt.
– Det här är väldigt allvarligt, det är en fascistisk organisation, som inte borde få tillträde till stadens och skattebetalarnas lokaler. Det bevisar också, att det behövs centrala riktlinjer för att hyra stadens lokaler och få föreningsbidrag. Man behöver också följa upp de här händelserna eftersom att det händer gång på gång.
– Jag tycker att det är otroligt slappt av Roger Mogert (S) att hävda att det inte skulle hjälpa med en central policy. Det som hände i Rinkeby visar att han har fel.
Liberalerna vill också att staden ska inrätta en visselblåsarfunktion dit man anonymt kan vända sig och tipsa exempelvis om stadens bidrag går till föreningar, som inte står för demokratiska värden och inte borde få kommunalt bidrag.