Wednesday, May 31, 2017

”Det där var ingen bra artikel”: Wolodarski om att Sandviken tjänar halv miljard på invandringen - Nyheter Idag, Chang Frick

För att läsa hela texten, klicka vänligen på länken:


https://nyheteridag.se/det-dar-var-ingen-bra-artikel-wolodarski-om-att-sandviken-tjanar-halv-miljard-pa-invandringen/

”Det där var ingen bra artikel”: Wolodarski om att Sandviken tjänar halv miljard på invandringen

En artikel i Dagens Nyheter som i rubriken slår fast att Sandviken ”tjänar över en halv miljard på invandringen” var ingen bra publicering. Det säger chefredaktören Peter Wolodarski till Nyheter Idag. – Det där var ingen bra artikel, absolut inte, säger han.

Den 31 maj 2014 publicerar Dagens Nyheter en artikel som redan i rubriken slår fast att Sandviken ”tjänar över en halv miljard på invandringen”. Artikeln bygger på en rapport som kommunen låtit beställa från PWC. Påståendet om vinsterna för en enskild kommun väckte stor glädje och dåvarande integrationsminister Erik Ullenhag var inte sen att ta fasta på det uppseendeväckande budskapet.

...

Men påståendet att en ensam kommun utanför Gävleborgs län kunde gå med över en halv miljard i vinst var inte sant. Rapporten från PWC fick stark kritik från nationalekonomen Tino Sanandaji då den byggde på mycket allvarliga metodfel.
Kritik kom även från SKL, Sveriges kommuner och Landsting där Måns Norberg, särskild expert på skatteutjämningssystemet, kostnader för flyktingar och hållbar jämställdhet, kommenterade rapporten.
– Kommunen tjänar inte en massa pengar på invandring. Snarare går det plus minus noll, förklarade han för lokaltidningen Arbetarbladet.
Men till skillnad från Arbetarbladet följde Dagens Nyheter aldrig upp påståendet om de stora vinsterna för kommunen som alltså visade sig vara falska.
...