Thursday, May 18, 2017

Beviset: Generaldirektören beslutade att radera myndighetens åsiktsregister - Nyheter Idag, Chang Frick

För att läsa hela texten, klicka vänligen på länken:

https://nyheteridag.se/beviset-generaldirektoren-beslutade-att-radera-myndighetens-asiktsregister/

Beviset: Generaldirektören beslutade att radera myndighetens åsiktsregister

Det var generaldirektör Annika Rembe på Svenska Institutet som tillsammans med tjänstemän tog beslutet att radera myndighetens åsiktsregister. Men förfarandet kan vara olagligt. – Man kan inte sätta igång och radera bara för att någon begär ut det, säger yttrandefrihetsexpert Nils Funcke.

...


Generaldirektörens beslut om att i samråd med tjänstemännen radera handlingen kan bryta mot lagen. Det berättar yttrandefrihetsexperten Nils Funcke för Nyheter Idag.
– Det är frågan hur man ser på den här handlingen. Nummer ett är att när man begär ut en handling som finns på en myndighet, då får inte myndigheten radera handlingen och sen säga att den finns inte.
– Vad myndigheten har att göra är att pröva statusen på handlingen. Är det en allmän handling eller är det arbetsmaterial. Man kan inte sätta igång och radera bara för att någon begär ut det.
En annan omständighet som Funcke ser allvarligt på är själva listan som sådan. Myndigheten berättade på den egna hemsidan att blockeringslistan avsåg ”konton som ägnar sig åt drev, hot, hat och hets mot migranter, kvinnor och HBTQ-personer, men även mot organisationer som är engagerade i mänskliga rättigheter”.
– Det är en form av åsiktsregistrering man har ägnat sig åt. Dessutom har man registrerat människor i preventivt syfte och det är något helt främmande för svensk yttrandefrihetstradition. Man får inte göra så, säger Nils Funcke till Nyheter Idag.