Friday, May 12, 2017

Akilov kopplas till nätverk kring efterlyst jihadistledare - Sveriges Radio, Emelie Rosén

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6694397

Akilov kopplas till nätverk kring efterlyst jihadistledare

Publicerat kl 03.02
Ekot kan nu visa att den misstänkte för terrordådet i Stockholm, Rahkmat Akilov, via sociala medier haft kopplingar till en jihadistledare. Akilov har kunnat ta del av den terrorefterlyste jihadistledarens propaganda via en mellanhand.

Ekots uppgifter bedöms som mycket uppseendeväckande av terrorforskaren Magnus Emelie Rosén
– Det är ett mycket intressant spår, frågan är om myndigheterna har upptäckt det ännu eller inte, säger han.
...
Ekot kommer under arbetet med detta i kontakt med en person som arbetar med att analysera underrättelseinformation från öppna källor.
Med hänsyn till sin säkerhet använder han inte sitt riktiga namn, utan i det här sammanhanget ett alias, Alex Bronstein.
Han kan bland annat visa på information om hur jihadister, just på Odnoklassniki, använder sig av religiösa konton som mellanhänder mellan möjliga rekryter och våldsbejakande jihadister.
Framförallt hur de riktar in sig på centralasiatiska migrantarbetare. Något som Ekot sen kan belägga från andra källor
Propagandan i nätverket Ekot tittat på leder hela tiden till en person som kallar sig Abu Saloh. Abu Saloh är den högsta ledaren för en uzbekisk islamistgrupp som strider i Syrien, och som är knuten till Al-Qaida.
– Det är onekligen intressant eftersom det visar dels att det kan finnas en eventuell koppling däremellan, det måste man utreda. Men det påvisar också att sociala medier spelar stor roll, säger Magnus Randstorp.
Abu Saloh är inte vilken extremistledare som helst. Han är efterlyst via Interpol för bland annat terroristbrott och terrorfinansiering.
...
Emelie Rosén