Saturday, April 29, 2017

Varför ställs inte politiker till svars för svikna löften? - Paulina Neuding, Dagens Samhälle

För att läsa hela texten av Paulina Neuding, journalist och jurist, klicka vänligen på länken:

https://www.dagenssamhalle.se/kronika/varfor-stalls-inte-politiker-till-svars-svikna-loften-16969

Varför ställs inte politiker till svars för svikna löften?

Publicerad: 28 april 2017
De senaste trettio åren har vi lovats något helt annat än att antalet särskilt utsatta områden skulle bli fler och fler. Att politiker till vänster och höger inte ställs till svars för att det de lovat inte hållits är ett journalistiskt misslyckande.
Lokaltidningen Mitt i, med sina olika editioner för områden i Storstockholm, är omistlig om man vill få en bild av utvecklingen i svenska utanförskapsområden. När en reporter från tidningen besöker Tensta galleria utbryter ett knivbråk mellan två besökare:
”Männen försvinner från platsen, ingen tycks ha kommit till skada. En butiksägare suckar.
– Förstår du nu varför jag lagt ut min butik till försäljning, jag orkar inte mer.” (30/5 2016)
Det är inte bara i Tensta som näringsidkare har larmat om lokal kriminalitet av ett slag som inte enbart kan mätas i antal inbrott och rån: Vill man förstå problemets omfattning måste man ta hänsyn till det kapital gängen besitter när det kommer till att hota och skrämmas. 
I Sätra centrum, som ligger mellan Bredäng och Skärholmen, är det svårt att rekrytera väktare, och väktare vågar ofta inte vågar agera mot stölder av rädsla för hot (DN 27/4). Butikschefen på Icabutiken i centrum säger till DN: 
”Det är så sjukt. Väktare tycker att det är för farligt att jobba här, polisen ser man inte till, men vi som jobbar på Ica ska brottas med de kriminella. Det är otryggt att stoppa en snattare, men det är också otryggt att låta kriminella ta vad de vill. Det finns en förnedring i det. Vi är den sista utposten, sedan har de tagit över samhället helt.”
...
I Hjulsta delar Postnord för närvarande inte ut post på flera adresser. Skydsstopp råder för personalens säkerhet (Mitt i 7/4). Likadant utlyste Transportarbetare skyddsstopp för parkeringspersonal i Tensta för att det bedömdes råda fara för anställdas liv och hälsa. Under nio månader till och med februari i år rådde följaktligen fri parkering i området (Mitt i 1/2). 
I Järva kommer polisen framöver att vara med biljettkontrollanter på vissa busslinjer. Tidigare har facket utlyst skyddsstopp även för busskontrollanter på grund av otrygg arbetsmiljö (Mitt i Tensta Rinkeby 24/4).
Problemen i svenska utanförskapsområden har på så vis inte bara fördjupats och försvårats. De plågar dessutom allt fler områden. Enligt uppgifter till Sveriges Radio avser polisen att utöka sin lista på ”särskilt utsatta områden” från dagens 15 till 23 (SR Göteborg 26/4). 
...