Wednesday, March 29, 2017

Turkiska regimkritiker bekräftar förföljelse i Sverige - SVT

För att läsa hela texten, klicka vänligen på länken:


http://www.svt.se/nyheter/inrikes/regimkritiker-bekraftar-forfoljelse-i-sverige

Turkiska regimkritiker bekräftar förföljelse i Sverige

Den kända journalisten Abdullah Bozkurt flydde från Turkiet till Sverige efter kuppförsöket förra året. Men inte heller i Sverige känner han sig helt trygg och misstänker liksom många andra regimkritiker att han övervakas av turkiska myndigheter.

...

Under tisdagen avslöjade Sveriges Radio Ekot att Turkiet ägnar sig åt kartläggning av Gülenanhängare och andra regimkritiker i Sverige. Det bekräftar uppgifter som även SVT Nyheter har fått under en tid.
– Jag vet att de håller koll på personer som är öppet regimkritiska. De profilerar, kartlägger och informerar den turkiska regeringen om vad de gör, vart de talar, vilka evenemang de deltar i. Jag läste en artikel i en turkisk tidning som har nyheter om Sverige och där listade de alla intervjuer som jag gett, säger Adbullah Bozkurt.
Han har även flera gånger fått dödshot via e-post med anonyma avsändare. Han kan inte bevisa att dessa kommer från personer med koppling till regeringen, men det är vad han tror och vad hans källor inom regeringen menar. Det gör att han tar till försiktighetsåtgärder.
– Jag avslöjar inte min riktiga adress och jag minglar inte med andra turkar här i Sverige, säger Abdullah Bozkurt.
...
Att oliktänkande turkar i Sverige övervakas, kartläggs och ibland får ta emot direkta hot är allmänt känt bland de turkar som inte stödjer president Erdogans regering. Vi träffar Keya Izol, ordförande i Kurdiska riksförbundet, som menar att det pågår ren underrättelseverksamhet i Sverige.
– Det finns en väldigt aktivitet bland den turkiska grupperingen för Erdogan och då finns det några stycken som de har utsett som ska leda det här arbetet. De kan vara hårda, brutala i sina metoder här i Sverige. De attackerar demonstrationer, de har underrättelseverksamhet här i landet, säger Keya Izol.