Friday, March 24, 2017

500 miljarder skäl att rata Schymans Fi

För att läsa hela texten, klicka vänligen på länken:

http://www.expressen.se/ledare/500-miljarder-skal-att-rata-schymans-fi/

500 miljarder skäl att rata Schymans Fi

Publicerad 
Till helgen håller Feministiskt initiativ (Fi) partikongress. I tisdagens Aktuellt (SVT 21/3) gavs tittaren en inblick i partiet. I reportaget berättade Lisa Palm, ledamot i Stockholms kommunfullmäktige, att Fi vill se "ett annat samhälle". Partiledaren Gudrun Schyman var inbjuden för att bringa klarhet i hur mycket detta andra samhälle kostar. 
Det misslyckades kapitalt - hon hade inte "summan i huvudet". Hon kunde inte ens precisera om det rör sig om en eller 50 miljarder, utan bad att få återkomma. Det är inte första gången partiledaren duckar den sortens frågor. I Almedalen år 2014 kunde inget besked ges; även då skulle Schyman och Fi återkomma. 
Nu har Fi haft flera år på sig att arbeta fram siffror som kan ge en fingervisning av summorna, men icke. Det finns två tänkbara skäl: antingen vet de inte eller så vågar de inte berätta. Lyckligtvis finns det andra som försökt uppskatta deras budget. Exempelvis sammanställde Liberala Ungdomsförbundet rapporten "En halv biljon", där 22 av Fi:s 25 vallöften synades. Det kan vara nyttigt att lyfta fram ett par exempel från den.