Wednesday, December 28, 2016

Mats J Larsson, Dagens Nyheter: Busch Thor räknar med SD-stöd för en borgerlig statsminister

För att läsa hela texten, klicka vänligen på länken:

http://www.dn.se/nyheter/sverige/busch-thor-raknar-med-sd-stod-for-en-borgerlig-statsminister/

Busch Thor räknar med SD-stöd för en borgerlig statsminister

PUBLICERAD 2016-12-26

Även om de borgerliga partierna skulle bli mindre än de rödgröna i nästa val ska Stefan Löfven ersattas av en borgerlig statsminister. Det anser Kristdemokraterna partiledare Ebba Busch Thor. Hon räknar med SD:s stöd i en statsministeromröstning och tror också att en borgerlig budget då skulle gå igenom riksdagen.

...


I en slutlig statsministeromröstning ser Ebba Busch Thor heller inga problem att ta stöd av SD, som sagt att partiet hellre ser M-ledaren Anna Kinberg Batra som statsminister.
– Jag har öppnat för att oavsett valresultat pröva stödet i riksdagen, säger Ebba Busch Thor.
...
När decemberöverenskommelsen nu har fallit räknar Ebba Busch Thor med att kunna baxa igenom en borgerlig minoritetsbudget genom riksdagen.
– Att säga till väljarna att man inte är beredd att pröva stödet är faktiskt ett svek, säger hon.
Helst ska S och SD inte vara större än de borgerliga partierna tillsammans, för i ett sådant läge skulle SD kunna fälla den borgerliga regeringen genom att rösta på en S-budget.
...
Men frågan är om KD över huvud taget kommer in i riksdagen efter riksdagsvalet den 9 september 2018. Sedan Ebba Busch Thor blev partiledare har 18 mätningar gjorts i DN/Ipsos utan att KD varit över fyra procent. Under företrädaren Göran Hägglund pendlade åtminstone siffrorna upp och ner kring fyraprocentsspärren mellan valet 2010 och valet 2014.