Tuesday, November 22, 2016

Stoppa Bojkott: Ambassadör Bachman om DN-karikatyr: “en doft av antisemitism”

http://www.stoppabojkott.se/ambassador-bachman-om-dn-karikatyr-en-doft-av-antisemitism/

Ambassadör Bachman om DN-karikatyr: “en doft av antisemitism”

“Det är uppenbart att Bard är lika okunnig om israeliska realiteter som han är konsumerad med fientlighet mot dess folk. Det är inte första gången som han har publicerat fruktansvärda karikatyrer på temat Israel – figurer som skriver in sig i traditionen av en mycket speciell ikonografi av vanära, med en doft av antisemitism.”
Israels ambassadör i Sverige, Isaac Bachman, kommenterade DN:s karikatyr från den 20/11 via sin informationssida på Facebook idag. Ambassadören skriver (den engelska originaltexten kommer efteråt) att:
Det är ingen tvekan om att det anses förbehållet en karikatyrtecknare att ofta vara rak på sak. Säkerligen har DN:s nyligen publicerade karikatyr av premiärminister Netanyahu och president Trump utövat detta privilegium till fullo.
"Det är uppenbart att Bard är lika okunnig om israeliska realiteter som han är konsumerad med fientlighet mot dess folk."
“Det är inte första gången som han har publicerat fruktansvärda karikatyrer på temat Israel – figurer som skriver in sig i traditionen av en mycket speciell ikonografi av vanära, med en doft av antisemitism.”
Jag tycker att det är högst klokt att inte kommentera “konstnärliga” kvaliteter av karikatyren. Vad som är verkligt exceptionellt, som alla kan se, är dess illvilja och ondska.
Vad jag också kan säga är att inget kunde vara längre från sanningen än denna fruktansvärda parodi på en bild, med dess procession av Ku Klux Klan medlemmar och rasister som bär premiärministern för Mellanösterns enda pluralistiska och demokratiska samhälle i en triumferande procession.
Det är uppenbart att Bard är lika okunnig om israeliska realiteter som han är konsumerad med fientlighet mot dess folk. Det är inte första gången som han har publicerat fruktansvärda karikatyrer på temat Israel – figurer som skriver in sig i traditionen av en mycket speciell ikonografi av vanära, med en doft av antisemitism.
Om man vill leta efter något tecken på en uppmuntran eller ljuspunkt i denna mycket smutsiga och nedslående sak, är ramaskriet från så många mot en karikatyr man kände korsade alla gränser av anständighet. Detta visar att en sund känsla av bedömning är i stort sett utbredd, trots allt.
Är det för mycket att hoppas att denna senaste “skandal” kommer att fungera som en väckarklocka för en mer sanningsenlig och positiv bild av Israel att återspeglas i DN.