Saturday, November 19, 2016

Johan Hakelius: De bölar kollektivt efter att Donald Trump vann

http://www.expressen.se/kronikorer/johan-hakelius/de-bolar-kollektivt-efter-att-donald-trump-vann/

De bölar kollektivt efter att Donald Trump vann

Publicerad 
Om ni trodde att Dagens Nyheter tog priset, har ni inte bläddrat i amerikanska studentblaskor.
Min favorit är en rapport från Cornell, det största av elituniversiteten i Ivy League: dagen efter valet arrangerade en grupp Cornellstudenter ett "cry-in".
De satte sig ned på marken och bölade kollektivt över att Donald Trump vann.

Från texten:

Så vitt jag vet har den organiserade kollektivgråten inte fått fäste här i Sverige, ens på DN. Där nöjer de sig med ord som "apokalyps", "katastrof" och "skred". Det, och att utbyta historier om hur deras traumatiserade barn behöver tröst. Men studenterna på Cornell är inte särskilt avvikande i sin samhällsklass.
På ett annat Ivy Leagueuniversitet, Yale, krävde studenterna att få slippa tentorna, eftersom de var så upprörda. På tre universitet ställdes lektioner in, på grund av den känslomässiga prövning valresultatet innebar.
På Washingtonuniversitetet i Seattle skickade rektorn ut ett brev till studenter och fakultetsmedlemmar, där hon bjöd in dem till en "healingsammankomst" mot Trump i universitetets harmonirum i det etniska kulturcentret.

...

Det har inte ens gått två veckor, men jag anar att förskräckelsen, bestörtningen och bedrövelsen redan är på väg in i ett mer beslutsamt skede. Både på de amerikanska universiteten och på DN. Grunden lades redan för några år sedan, när tanken på ett slags klimatmotiverat globalt undantagstillstånd började bollas mellan progressiva redaktioner.
Har vi verkligen tid och ork med alla de här omröstningarna och valen, när Jorden brinner upp? Ska vi verkligen vänta på att till och med de dummaste marginalväljarna fattar? Är det inte bättre att…?
Ja. Vurmen för folkstyret började liksom slira lite där, i koldioxidmolnet. Och nu, när vi hamnat i Trumposfären via brexit, verkar det här med demokrati inte alls tilltala progressiv medelklass som förut. Är det verkligen försvarbart att fråga folk vad de tycker?
Med tanke på svaren, alltså.