Wednesday, November 23, 2016

Hanna Jacobson, Expressen: Budgeten får skarp kritik: "Oansvarigt"

För att läsa hela texten, besök vänligen:

http://www.expressen.se/dinapengar/budgeten-far-skarp-kritik-oansvarigt/
Publicerad 22 nov 2016
Regeringens budget får skarp kritik från Riksrevisionen.
Myndigheten pekar på att regeringen underskattar de offentliga utgifterna fram till 2020.
Finansministers svar är att fler måste komma i jobb, kommunerna måste effektivisera sina kostnader och hon öppnar för skattehöjningar.
– Vi behöver se till att ha höga skatteintäkter så att vi kan finansiera vår gemensamma välfärd, säger Magdalena Andersson, S.

Från texten:

Myndigheten ska granska hur staten hushåller med pengarna och har kommit fram till att regeringen inte tagit hänsyn till att förändringar av befolkningsstorleken och ålderssammansättningen påverkar kommunernas utgifter.
Framför allt gäller det utgiftsområden som vård, skola och omsorg, skriver Riksrevisionen på Dagens Nyheters debattsida.
Granskningsmyndigheten skriver att kommunalskatterna måste höjas med två procentenheter eller statsbudgeten till kommunerna med 50 miljarder kronor om dagens välfärd ska finnas kvar.

"Oansvarigt av Magdalena Andersson"

Samtidigt påpekar revisionen också att regeringen föreslagit åtgärder för 17 miljarder kronor, som inte är finansierade, på ett sätt som inte stöttas av det finanspolitiska ramverket. En försvagning av det offentliga sparandet, menar myndigheten.
Enligt TT är det första gången myndigheten publicerar en budgetgranskning innan budgeten röstats igenom i riksdagen.
...

Kritik framfördes i en ekonomirapport från Sveriges kommuner och landsting, SKL, tidigare i höstas. SKL gjorde en bedömning av läget fram till 2020 och kom fram till att kostnaderna för kommuner och landsting ökar snabbare än intäkterna.
– Vi har en väldigt snabb ökning av befolkningen. Det innebär att skatteunderlaget per innevånare kommer att urholkas, skatteunderlaget ger mindre resurser per varje person inom kommunerna och landstingen, sa Annika Wallenskog, chefsekonom på Sveriges kommuner och landsting, SKL, i oktober.