Wednesday, November 02, 2016

Fredrik Haage, Smålandsposten: Vi skriver rumänsk liga

För att läsa hela texten, klicka vänligen på länken:


Från texten:
Häpnadsväckande för att polisens erkänt skickliga Circa-grupp existerar just på grund av utländskt relaterad brottslighet. Circa står för Central Investigation Related to Crime Aliens. Det ligger alltså i sakens natur att ”importerad” utländsk brottslighet dominerar i gruppens arbete. Men chefen Håkan Carlsson vill inte gå in på sådant, trots ett trettiotal ligor. ”För oss spelar det ingen roll”.
Istället vill han gå in på hur äldre och funktionshindrade bör skydda sig: genom att vara misstänksamma mot alla i deras närhet, även mot barnbarnen om de ringer och ber om pengar. De skall vara allmänt rädda, det är säkrast. I den änden samarbetar Circa med bland annat Pensionärernas riksorganisation PRO om en informationskampanj. Men om det där med utländska ligor och deras nätverk hålls de gamla ovetande – det spelar ingen roll.
Rimligtvis är denna aspekt mer än trivial då antalet brott (stölder och bedrägerier) mot äldre och funktionshindrade uppgår till skrämmande femtiotusen sedan 2011. Och då med ett stort förmodat mörkertal eftersom det ofta handlar om så sköra människor att de inte mäktar med att polisanmäla.
Hur många av brotten hade kunnat undvikas om polisen gått ut med all information om brottlighetens karaktär? Alltså även den politiskt känsliga biten? Hur mycket onödig rädsla hade kunnat räknas bort? Det får vi förstås aldrig veta.