Saturday, November 05, 2016

Farage: ”Om Storbritannien kan så kan även ni”

För att läsa hela artikeln, klicka vänligen på länken:

http://nyheteridag.se/farage-om-storbritannien-kan-sa-kan-aven-ni/

I en debattartikel argumenterar Nigel Farage, tillförordnad partiledare för brittiska UKIP, att Sverige kan göra som Storbritannien och lämna Europeiska Unionen. Farage befinner sig just nu i Stockholm med anledning European Freedom Awards.

”Sverige är fantastiskt” var en populär affisch på 1980-talet i brittiska hem där det bodde en svensk partner eller rumskamrat. Svenskar var stolta över vilka de var, och landet ansågs vara en ledstjärna för välstånd och frihet av resten av Europa. Många var de som beundrade landets livsglädje, främjandet av inrikes entreprenörskap parallellt med stödet för ett starkt välfärdssystem – ingen dålig bedrift baserad på de två pelarna i form av en gemensam identitet och en stark känsla av social solidaritet. Med det var då.

Förra årets “Sverige är fantastiskt” var titeln på en hejdlös svensk komedi om social kollaps. Frågor som berör nationell suveränitet, social sammanhållning, välfärdssystemet och personlig trygghet är det ingen som skrattar åt nu. Saker och ting har förändrats: Från stolthet till komedi och sedan vidare till fara. På sätt och vis har Sverige genomgått vad de gamla grekerna kallade resan från ’hybris’ (överdrivet förtroende) till ’peripeti’ (omkastning av lycka) och vidare till ’nemesis’ (gudomlig vedergällning).
...
Min uppfattning är att ni utanför EU kan kontrollera era gränser och naturtillgångar, samt återigen blomstra på den globala scenen. Om Storbritannien kan så kan även ni. En majoritet av britter, och i många andra länder runt om i Europa skulle det glädjas åt att solidariskt få stå sida vid sida av er under detta äventyr.