Tuesday, November 22, 2016

Chang Frick, Nyheter Idag: Nytt bottenrekord för Socialdemokraterna – SD tokrusar i Sentio

För att läsa hela texten, klicka vänligen på länken:

http://nyheteridag.se/nytt-bottenrekord-for-socialdemokraterna-sd-tokrusar-i-sentio/

Nytt bottenrekord för Socialdemokraterna – SD tokrusar i Sentio

Socialdemokraterna noteras till sitt lägsta stöd någonsin i en Sentiomätning med endast 20,8 procent, vilket alltså är ett nytt bottenrekord. Samtidigt tokrusar Sverigedemokraterna och blir största parti med bred marginal. – Det kan vara en Trump-effekt, säger den S-märkta statsvetaren Stig-Björn Ljunggren till Nyheter Idag.

Från texten:

Och rakt motsatt är väljarströmmarna för Sverigedemokraterna som ökar till 25,0 procent, en statistiskt säkerställd ökning jämfört med oktober månad då partiet noterades till 21,7 procent. Därmed skulle Sverigedemokraterna bli största parti om siffrorna blev verklighet i ett val.
...


Men de senaste siffrorna skvallrar om att Moderaterna inte alls lyckas dra nytta av sin roll som oppositionsparti. Det kan bero på en rad olika saker, framför allt på att Kinberg Batra har makten att fälla de rödgröna men väljer en mer försiktig oppositionslinje där Socialdemokraterna fortsatt kan regera landet i minoritet. Istället är det Sverigedemokraterna som gjort sig kända för att fälla regeringar och att sätta press i frågor som migration.
– Jag tror någonstans att många väljare känner att vi är de enda som är trovärdiga i den här frågan, säger Jomshof.
...
Även Miljöpartiet noteras under riksdagsspärren och får 3,0 procent av stödet vilket är en hel procentenhet under riksdagsspärren. Det är förvisso en liten uppgång mot oktober då MP fick rena skräcksiffran om endast 2,4 procent, men det hjälper föga tror Ljunggren. Han menar att MP är det parti som har störst anledning att vara nervösa.

...

Moderaterna 20,5 (19,5)
“Liberalerna” 4,8 (5,9)
Centerpartiet 8,1 (8,7)
Kristdemokraterna 3,4 (4,1)
Socialdemokraterna 20,8 (23,5)
Vänsterpartiet 9,1 (9,7)
Miljöpartiet 3,0 (2,4)
Sverigedemokraterna 25,0 (21,7)

Fi 3,4 (2,4)
Piratpartiet 1,4 (1,9)