Saturday, November 12, 2016

All time high för SD – 26,8 procent i Nyheter Idag/Sentios opinionsmätning

För att läsa hela texten, klicka vänligen på länken:

http://nyheteridag.se/all-time-high-for-sd-268-procent-i-nyheter-idagsentios-opinionsmatning/

Sverigedemokraterna får sin högsta notering någonsin i den senaste opinionsmätningen från Nyheter Idag/Sentio. 26,8 procent av väljarna skulle rösta på partiet om det vore val idag. – Det är helt fantastiska siffror, säger SD:s gruppledare i riksdagen Mattias Karlsson till Nyheter Idag.

Samtidigt som SD fortsätter framåt i väljaropinionen backar såväl Socialdemokraterna som Moderaterna. 22 procent av väljarna skulle rösta på S-ledaren Stefan Löfven om det vore val idag, ett ras med nio procentenheter sedan valet förra hösten. Även moderatledaren Anna Kinberg Batra kämpar i motvind, endast 19,3 procent skulle rösta på hennes parti om det vore val idag, vilket är den sämsta noteringen för partiet i en Sentiomätning sedan 2008.
...

Enligt Sentios mätning är Sverigedemokraterna ett parti som engagerar sina väljare. Inget annat parti har i närheten av lika trogna väljare, 95,5 procent av dem som röstade SD förra hösten säger att de skulle rösta på partiet igen om det vore val idag. Motsvarande andel för Miljöpartiet är bara 50 procent, medan mer än var tredje M-väljare vänt det parti ryggen som de röstade på för drygt ett år sedan, trots att Moderaterna har de näst mest trogna väljarna.
Samtidigt är det många av dem som normalt inte brukar gå och rösta som nu säger att de nästa gång kommer att rösta på SD. 22,1 procent av se så kallade ”soffliggarna” säger att de tänker rösta på SD i nästa val, jämfört med 7,4 procent för Socialdemokraterna som är det parti som är näst bäst på att engagera politiskt ointresserade.
Om mätningen
Sentios opinionsmätning genomfördes mellan 5 och 10 november då 1 045 personer fick svara på frågan ”Hur skulle du rösta om det vore val till Riksdagen i dag?”. Mätningen genomfördes med en webbpanel.
Nedan ser du hela mätningen från Nyheter Idag/Sentio. Föregående månad inom parentes.
Moderaterna 19,3 (20,8)
Folkpartiet 5,2 (4,6)
Centerpartiet 7,4 (6,7)
Kristdemokraterna 2,9 (1,9)
Socialdemokraterna 22,0 (23,1)
Vänsterpartiet 6,5 (7,9)
Miljöpartiet 5,5 (5,1)
Sverigedemokraterna 26,8 (25,0)
Feministiskt Initiativ 2,5 (3,4)
Piratpartiet 1,2 (0,9)