Friday, October 07, 2016

Mohamed Omar: Kan islam reformeras?

https://detgodasamhallet.com/2016/10/07/kan-islam-reformeras/

KAN ISLAM REFORMERAS?

Mohamed Omar
Från texten:
De allra, allra flesta muslimer har inte valt sin religion. De blev alltså muslimer innan de läst Koranen och tog passivt emot tron av sina föräldrar och sitt islamiska samhälle. Ytterst få muslimer har gjort ett medvetet, aktivt val att bli muslimer. Få muslimer har tid, ork och intresse att sätta sig in i vad som faktiskt står i de islamiska källorna. Och även om de gjorde det och fann något som var otrevligt är det inte osannolikt att de bara skulle låtsas som ingenting och gå vidare i förvissningen att ”de lärde har säkert ett svar på det här”. För många är förhållandet till tron inte rationell utan emotionell, det vi brukar kalla ”barnatro”.
Denna barnatro, som mest går ut på att man kallar och känner sig som muslim, att man uppfattas som muslim av andra, och att när man dör begravs på en islamisk griftegård, vill de flesta ha kvar. Att öppet lämna islam och därmed göra sina föräldrar ledsna och bli isolerad från sitt samhälle är ett alldeles för stort steg. Det är därför reform verkar vara den mest rimliga lösningen på islams problem. Det skulle innebära att man kan behålla den muslimska identiteten samtidigt som man får ett klimat där islams läror och Muhammeds karaktär och uppförande kan ifrågasättas och diskuteras. Vi är ännu mycket långt ifrån en sådan utveckling, men jag hoppas.
Som jag ser det står världens muslimer inför tre alternativ: 1) att bara köra på, vilket kommer att leda till en allt större kris, 2) lämna islam en masse, vilket inte är realistiskt, och 3) reformera islam, vilket är det enda rimliga alternativet och det som jag förespråkar. Hirsi Ali, själv ateist, förespråkade tidigare alternativ 2 men har numera kommit till samma slutsats som jag, vilket hon argumenterar för i boken Reformera islam (2015).