Thursday, October 20, 2016

Mohamed Omar, Samtiden: Donald Trump har rätt om Syrien

För att läsa hela texten, klicka vänligen på länken:

http://samtiden.nu/27268/donald-trump-har-ratt-om-syrien/

Donald Trump har rätt om Syrien

Att USA ska lyckas mobilisera en västvänlig, demokratisk grupp som är tillräckligt stark att ta sig an både jihadisterna och Assad, uppbackad av Ryssland och Iran, är ytterst osannolikt. I stället riskerar USA:s stöd till rebellerna att hjälpa jihadisterna genom att försvaga regimen, skriver Mohamed Omar.
Av 
Okt 19, 2016
Från texten:
Trump inser att USA inte både kan strida mot Assadregimen och mot jihadisterna. De stora väpnade grupperna i Syrien är jihadister. Det är sant att alla inte tillhör Islamiska staten, vissa tillhör också Al-Qaida i Syrien, Ahrar ash-Sham och andra. De hatar väst, framför allt USA.
Assad må vara brutal och förakta demokrati och mänskliga rättigheter, men han är inte ett hot mot västvärlden. Han skickar inte dödspatruller till våra städer. Han har heller inga ambitioner att bygga något imperium och kan inte liksom kalifen Abu Bakr al-Baghdadi mobilisera en femtekolonn i våra samhällen.
Jihadisterna däremot är ett direkt hot mos oss. Dessa delar ideologi med tiotusentals muslimer som lever i Paris, London, Berlin och Stockholm. Unga salafister, muslimer som strikt vill hålla sig till Koranen och profeten Muhammeds exempel, har lämnat Europa för att ansluta sig till det heliga kriget i Irak och Syrien. Dessa, och deras många supportrar som stannar kvar i våra länder, är ett allvarligt hot mot vår säkerhet.
Trump prioriterar därför helt rätt när han väljer krig mot jihadismen framför regimskifte. Att störta en diktator behöver inte heller leda till demokrati, eller ens en västvänlig regim. I Syrien finns en närmast obefintlig demokratisk kultur i förening med ett starkt sekteristisk hat. Sannolikheten är liten att syrierna skulle bygga ett demokratiskt samhälle om regimen kollapsar. Vi har sett att överallt där rebeller, oavsett schattering och grad av jihadistisk iver, tagit kontrollen blir det mer som i Somalia under ash-Shabab eller i Afghanistan under talibanerna.