Thursday, October 27, 2016

Bahareh Andersson, SVT Opinion: ”Hade du otur när du jämförde, Stefan Löfven?”

”Hade du otur när du jämförde, Stefan Löfven?”

”Att jämföra svenska och saudiarabiska kvinnors livssituation i något avseende kan inte benämnas som något annat än helt absurt.”, skriver Bahareh Andersson.

Från texten:


I Saudiarabien kan vilken man som helst ta rollen som din förmyndare om du är kvinna. Förmyndaren kan vara din man, din pappa, din bror eller till och med din egen son.
Som en kvinna uttryckte det till CNN: ”Vi har förtroendet att uppfostra nästa generation men vi har inte förtroendet att ta hand om oss själva. Det går inte ihop”
Låt mig få berätta om några andra saker som du inte kan göra som kvinna i Saudiarabien utan din mans, din förmyndares, tillstånd.
Du får inte köra bil, vilket såklart gör det svårt att köra till något jobb. Du får inte studera. Du får inte göra en polisanmälan om du utsatts för brott. Du får inte ansöka om ett pass. Du får inte resa. Du får inte ens åka ambulans om du skadat dig.
...


Att jämföra svenska och saudiarabiska kvinnors livssituation i något avseende kan därför inte benämnas som något annat än helt absurt.
...
Ta en titt i landets fängelser. Tala med de rättsaktivister som ifrågasätter diktaturen. Tala med dom som utsätts för olika former av kroppsstraff. Tala med dom som döms till döden. Tala om för landets högsta ledare att det är totalt oacceptabelt att mänskliga rättigheter trampas på dagligen.
Och när du gjort detta vill jag, som svensk medborgare, att du talar om för mig vem du har pratat med och när