Thursday, July 21, 2016

Lasse Wierup, Dagens Nyhter: Säpochefen: Vi kan säkert bli bättre på terrorbekämpning

För att läsa Lasse Wierups intervju med Säkerhetspolisens biträdande generaldirektör Johan Sjöö, klicka vänligen på länken:

http://www.dn.se/nyheter/sverige/sapochefen-vi-kan-sakert-bli-battre-pa-terrorbekampning/

Från texten:

Johan Sjöös budskap är att Säpo nu vill ”väcka upp fler i samhället som jobbar med frågan”, det vill säga att förhindra terrorism och extremistiska våldshandlingar.
– Varför ska vi sitta här i Stockholm med informationen inlåst i ett skåp? Blir Sverige säkrare av det? Nej, Sverige blir säkrare av att folk agerar.
•••
Sverige har i 102 år haft en särskild polisenhet som ansvarat för rikets säkerhet. Under de första dryga åtta decennierna låg tonvikten på att avslöja utländska spioner, framför allt från Moskva, och efter Palmemordet på att förse politikertoppar med livvakter.
Men den där septemberdagen för snart femton år sedan förändrade uppdraget i grunden. Självmordspiloterna som kraschade in i  World Trade Center tvingade Säpofolket, som dittills varit experter på att skugga diskreta män i tunnelbanans trängsel, att bege sig ut i förorterna och förstå den islamistiska extremismens grogrunder.