Monday, May 09, 2016

Säpo: Ryska agenter motarbetar på svensk mark

För att läsa hela artikeln av Mikael HolmströmDagens Nyheters sajt, klicka vänligen på länken:

http://www.dn.se/nyheter/sverige/sapo-ryska-agenter-motarbetar-pa-svensk-mark/

Säpo: Ryska agenter motarbetar på svensk mark

PUBLICERAD 2016

Ryska hemliga agenter på svensk mark motarbetar aktivt Sveriges värdlandsavtal med Nato. Det uppger Säkerhetspolisen för DN. Avtalet som väckt alltmer kritik ska inom kort behandlas av riksdagen.

Från artikeln:

Säpo uppger för DN att Ryssland ligger bakom en del av den kritiska debatten om värdlandsavtalet. Den enhet på Säpo som framför allt bevakar rysk verksamhet i Sverige är kontraspionaget. Dess chefsanalytiker Wilhelm Unge säger att man vid flera tillfällen sett rysk aktivitet riktad mot värdlandsavtalet.
– Åtminstone på en sådan konferens deltog en deltagare som vi kan koppla till den ryska underrättelsetjänsten, säger Wilhelm Unge.
Och var aktiv?
– Och var aktiv.
Och drev en linje emot avtalet?
– Ja, svarar Wilhelm Unge.
Säkerhetspolisen vill inte lämna ut detaljer om vem som agerade på detta sätt och när detta skedde. Säpos förklaring till sekretessen är att de inte vill avslöja hur de arbetar och vad de vet om den hemliga ryska verksamheten mot Sverige.
Ytterligare en orsak till att Säpo inte vill lämna ut mer information kan vara politiska hänsyn. Utrikesdepartementet vill nämligen, erfar DN, undvika att försämra relationen till Ryssland ytterligare genom alltför precisa uttalanden från Säpo. Förra året tvingades ju en rysk underrättelseofficer som verkade i Sverige under diplomatisk täckmantel att lämna landet, varpå Ryssland svarade med att tvinga en svensk diplomat på Moskva-ambassaden att lämna Ryssland.
Från rysk sida har Sveriges samarbete med Nato kritiserats offentligt och ryska företrädare har också inofficiellt ifrågasatt svenska försvarsansträngningar. Källor inom regeringskansliet bekräftar Säpos bild av att Ryssland i det fördolda dessutom försöker underblåsa kritik mot värdlandsavtalet.
– Det är en rysk strategi. De för inte öppet fram de ryska argumenten mot avtalet. Istället spelar de på argument som kan gå hem hos en del svenskar. Det är argument om en nordisk kärnvapenfri zon, neutralitetspolitik och att Sverige ska vara en oberoende röst i världen, säger en initierad källa i regeringskansliet till DN.