Monday, May 23, 2016

Kristoffer Örstadius, Dagens Nyheter: Expert: Kamerornas säkerhet är undermålig

För att läsa hela artikeln av Kristoffer Örstadius i Dagens Nyheter, klicka vänligen på länken:

http://www.dn.se/nyheter/expert-kamerornas-sakerhet-ar-undermalig/

Expert: Kamerornas säkerhet är undermålig

DN:s reporter köpte en webbkamera och kopplade upp den i sitt vardagsrum. Loggfilerna avslöjar hur i snitt 43 personer varje dag gick in och smygtittade.
Tusentals svenskar har webbkameror som är möjliga för andra att komma åt.

Från artikeln:

Minst 31.000 webbkameror i Sverige är uppkopplade mot internet, visar en kartläggning som DN har genomfört av hela det svenska internet. Dessa prylar är därmed också öppna för intrång.

I ett experiment har Dagens Nyheter köpt en vanlig webbkamera och kopplat upp den i reporterns vardagsrum. Av integritetsskäl har vi manipulerat utrustningen så att den visar en treminutersfilm som går om och om igen i stället för en ”direktsändningsvy”.
All nätverkskommunikation till och från enheten har loggats dygnet runt. Redan efter tre dagar hackar sig en okänd person in sig på kameran från en ip-adress i Italien. På filmen syns hur reportern sitter i vardagsrummet och tittar på tv. Personen smygtittar på kameran i två minuter.
De kommande månaderna besöks webbkameran vid betydligt fler tillfällen. I april smygtittar varje dag i snitt 43 personer på filmen. Sammanlagt, under de sju månader som DN genomför experimentet, har drygt 6.000 smygtittningar registrerats. Cirka fem procent av trafiken har skett från svenska ip-adresser.
Ur juridisk synvinkel skulle ”besöken” betraktas som dataintrång.
– Det här har ju länge varit en ganska hypotetisk diskusson. Vem som helst kan ju komma åt den, men att verkligen få hårda siffror på att folk gör det är intressant. Och dessutom att folk gör det i så stor utsträckning, säger it-säkerhetsexperten Leif Nixon, som tidigare arbetade på Nationellt superdatorcentrum vid Linköpings universitet.
...
Elektronikprodukter för privatbruk har urusel kvalitet på sin mjukvara. Det är ingenting som man alls ska exponera mot internet. Det är en strid ström av sårbarheter. Att försöka uppdatera programvaran är heller inte särskilt enkelt, sägerLeif Nixon.