Monday, May 09, 2016

Anna Dahlberg, Expressen: Så kan du stå emot Putins propaganda

För att läsa hela ledartexten av Anna DahlbergExpressens sajt, klicka vänligen på länken:

http://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/sa-kan-du-sta-emot-putins-propaganda/

Så kan du stå emot Putins propaganda

Publicerad 
Putins Ryssland bedriver ett informationskrig mot Sverige. Vårt bästa försvar är att alla görs medvetna om vad som pågår.

Från artikeln:


Den 25 maj väntas Riksdagen rösta ja till ett svenskt värdlandsavtal med Nato. För rysk del innebär det en svidande förlust. Landet har satsat stort på att undergräva avtalet genom olika påverkansoperationer riktade mot Sverige.Säkerhetspolisen berättade nyligen att ryska agenter arbetar aktivt för att få opinionen att svänga (DN 30/4). Det är inte så sensationellt som det kan framstå. Säpo bedömer att en tredjedel av de ryska diplomaterna i Sverige arbetar under täckmantel. I själva verket är de utsända av den militära underrättelsetjänsten GRU eller dess civila motsvarighet, SVR, som är sprunget ur det gamla KGB.

Ett annat sätt att påverka den svenska opinionen är hotfulla utspel från officiellt håll. Nyligen gick Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov ut i en femsidig intervju i Dagens Nyheter och varnade Sverige för konsekvenserna om vi skulle gå med i Nato (DN 29/4). Även Utrikespolitiska institutet har upplåtit scenen åt Kremls budskap. Härom veckan förklarade Konstantin Kosatjev, ordföranden i det ryska Federationsrådets utrikeskommitté, att bombövningarna mot Sverige påsken 2013 var "ett mediepåhitt".

...

Men Sverige har också uppenbara styrkor. Det finns trots allt en motståndskraft inför den ryska propagandan, vilket omröstningen om värdlandsavtalet om några veckor lär bli ett bevis på.
Vi har en försvarsminister - Peter Hultqvist (S) - som har gått till storms mot vad han kallar "lögn och förbannad dikt" och okuvligt fortsatt det svenska närmandet till Nato och USA. Vi har en säkerhetspolis som kallar en spade för en spade i ett försök att höja allmänhetens medvetenhet inför de påverkansoperationer som pågår.
Vi har medier som på det stora hela har hållit stånd och försvarsbloggare och -debattörer som har larmat när falska nyheter har trängt igenom. Inte minst har Aftonbladets ledarsida spelat en viktig roll - trots sitt Natomotstånd - för att se till att socialdemokratin inte har blivit en sankmark för tredje ståndpunkter.
Men Sverige har vaknat sent inför denna nya verklighet. På MSB är man fortfarande i uppbyggnadsfasen och det saknas tydliga rutiner för hur desinformation och ryktesspridning ska bemötas. Även bland oss journalister finns en yrvakenhet inför ämnet. Mig veterligt pågår ingen utbildningsverksamhet för att höja vår medvetenhet om hur främmande makter försöker påverka rapporteringen.
Men också allmänheten har ett ansvar att axla. Fundera lite extra över källorna till de artiklar som du skickar vidare i ditt flöde. För, som försvarsdebattören Patrik Oksanen betonar, i en demokrati är vår första försvarslinje mot informationskrigföring inte staten, utan du och jag.