Monday, April 25, 2016

Metrokolumnist kritiserade Erdogan – greps av polis

För att läsa hela artikeln i Metro av Jenni Karlsson och Evelina Pålsson, klicka vänligen på länken:

http://www.metro.se/nyheter/metro-journalist-gripen-i-turkiet-for-att-ha-kritiserad-erdogan/EVHpdx!MpnwuV4EXz5U6/

Metrokolumnist kritiserade Erdogan – greps av polis

En kolumnist i nederländska Metro greps i lördags i sitt hem i Turkiet. Anledningen: Hon kritiserade Turkiets president Recep Tayyip Erdogan på Twitter. Efter närmare ett dygn som frihetsberövad släpptes hon igen.

Från artikeln:
Anledningen till gripandet var kritiska kommentarer mot president Recep Tayyip Erdogan som hon författat på sitt Twitter-konto.
– I Turkiet är det förbjudet att förolämpa Erdoğan, men vad polisen inte förstod är att jag twittrar ifrån Holland, säger Ebru Umar om gripandet efter att hon blivit frisläppt.
Umar själv är av turkiskt ursprung och kritiserar ofta den turkiska regeringen och islam i sina texter. Nyligen har hon gått hårt emot Turkiets president Recep Tayyip Erdogan i hennes kolumner i nederländska Metro.

Fotnot: Intervjun med Ebru Umar är gjord av Erik Jonk pånederländska Metro.
...
– Det är mycket märkligt det Erdogan gör och är en del i en mycket längre trend. Turkiets pressfrihet har varit i fritt fall i flera år, säger Jonathan Lundqvist ordförande för Reportrar utan gränser.
Varje år rankar Reportrar utan gränser länder utifrån hur pressfriheten i landet ser ut. På den senaste listan som släpptes i onsdags placerade sig Turkiet på plats 151 av 180 länder.
–  Dels försöker man tysta kritiken om Erdogan och dels begås fysiska attacker mot reportrar som kritiserat preisdenten, säger Jonathan Lundqvist och fortsätter.
– I brist på mer diplomatiska ord så är pressfriheten i Turkiet katastrofal.
Något som oroar Jonathan Lundqvist är att Turkiet börjar få inflytande även utanför Turkiets gränser. Han syftar på att Angela Merkel godkänt att det ska utredas om en tysk tv-satirikers kritik kan ses som förolämpning av främmande makts representant.
– Där måste vi vara väldigt tydliga. Det här är ett land som EU för förhandlingar med. Det borde avbrytas omedelbart för det här är en riktig skurk stat.