Monday, April 25, 2016

Dr. Daniel Pipes: Det plötsliga jihadsyndromet (i Nordkarolina)

http://sv.danielpipes.org/3462/det-plotsliga-jihadsyndromet-i-nordkarolina

Det plötsliga jihadsyndromet (i Nordkarolina)

av Daniel Pipes
New York Sun
14 mars, 2006
Ursprunglig engelsk artikel: Sudden Jihad Syndrome (in North Carolina)
Översättning till svenska: Ilya Meyer
"Enskilda islamister kan verka laglydiga och förnuftiga, men de är del av en totalitär rörelse, och som sådana måste de alla anses vara potentiella mördare." Jag skrev dessa ord bara några dagar efter 11 september 2001 och har blivit kritiserad för det alltsedan dess. Men en händelse den 3 mars vid universitetet i Nordkarolina i Chapel Hills visar att jag inte gick tillräckligt långt.

Platsen vid universitetet i Nordkarolina i Chapel Hill, promenadområdet där Taheri-azar slog till.
Vad som hände var att en nyligen utexaminerad student vid namn Mohammed Reza Taheri-azar, 22 år gammal och invandrare från Iran, körde en stadsjeep rakt in i en folkmassa på en gågata. Han mejade ner nio människor, men lyckligtvis blev ingen allvarligt skadad.

Fram tills hans försök till mördande framfart levde Taheri-azar, som har examen i både filosofi och psykologi, ett på ytan normalt liv och hade en lovande framtid. På gymnasiet hade han varit elevrådsordförande och medlem av ärevördiga National Honor Society. Los Angeles Times skriver att många av studenterna vid universitetet i Nordkarolina tyckte han var "en seriös student, blyg men vänlig." En av hans studiekamrater, Brian Copeland, var "imponerad av hans kunskaper i klassiskt västerländskt tankesätt," han lade till att "han var snäll och mild mer än aggressiv och våldsam." Universitetets kansler, James Moeser, beskrev honom som en duktig student, om än "en ensamvarg, inbunden och sluten."

Faktum är att ingen som kände honom hade ett ont ord att säga om honom, vilket är viktigt att notera eftersom det visar på att han inte är någon halvkriminell typ, inte mordisk, inte psykotisk utan en samvetsgrann student och en vänlig person. Vilket ställer den uppenbara frågan: Varför skulle en vanlig människa försöka döda en grupp studenter?
  • Han berättade för larmcentralens personal att han ville "straffa USA:s regering för deras agerande världen över."
  • Han förklarade för en kriminalare att "människor över hela världen dödas i krig och nu har turen kommit till människorna i USA att dödas."
  • Han sade att hans handlande var ämnat att "hämnas dödandet av muslimer världen över."
  • Han framställde sitt handlande som "öga för öga."
  • En polisrapport nämnde att "Taheri-azar upprepade gånger sagt att Förenta Staternas regering hade dödat hans folk på andra sidan Atlanten och att han beslöt sig för att attackera."
  • Han sade till en domare: "Jag är tacksam för att du är här och genomför denna rättegång för att därigenom lära dig mer om Allahs vilja."
Mohammed Reza Taheri-azar
I korthet så representerar Taheri-azar den slutgiltiga islamistiska mardrömmen: en skenbar välanpassad muslim vars religion helt plötsligt inspirerar honom till att mörda icke-muslimer. Taheri erkänner att han planerat sitt jihad i över två år, under den tid han studerade vid universitetet. Det är inte svårt att föreställa sig hur hans idéer utvecklades med tanke på den islamistiska ideologin, dess enorma räckvidd (inklusive en muslimsk studentorganisation vid universitetet i Nordkarolina), och dess gensvar hos många muslimer.

Om Taheri hade varit ensam om sitt hemliga anammande av radikala Islam så kunde man ha ignorerat hans fall. Han passar dock in i ett utbrett mönster av muslimer som levde stillsamma liv innan de övergick sig till terrorism. Deras antal inkluderar kapare som är ansvariga för 11 septemberattackerna, de som bombade Londons kollektivtrafik samt Maher Hawash, den ingenjör som arbetade för Intel och som arresterades innan han kunde förena sig med talibanerna i Afghanistan

En saudier bosatt i Houston, Mohammed Ali Alayed, passar in i detta mönster eftersom han stack ner och mördade en judisk man, Ariel Sellouk, som en gång var hans vän. Andra som passar in i mönstret är vissa konvertiter till islam; vem misstänkte att en 38-årig belgisk kvinna, Muriel Degauque, skulle dyka upp i Irak som en självmordsbombare och kasta sig mot en amerikansk militärbas?

Detta är vad jag har döpt till det Plötsliga Jihadsyndromet, där muslimer som uppträder helt normalt helt plötsligt blir våldsamma. Detta får de hemska men berättigade konsekvenserna att alla muslimer blir misstänkta. Vem vet vem som blir nästa jihadist? Hur kan man känna sig säker på att en laglydig muslim inte plötsligt kommer att få ett mördande utbrott? Ja, naturligtvis är de väldigt få, men de är oproportionerligt fler än bland icke-muslimer.
Detta syndrom hjälper till att förklara den rädsla för islam och misstänksamhet mot muslimer som opinionsundersökningar visar har ökat sedan den 11 september 2001.

Det muslimska svaret att fördöma dessa åsikter som ensidiga, som den "nya antisemitismen," eller "islamofobi" är lika ogrundat som att anklaga anti-nazister för "Germanofobi" eller anti-kommunister för "Ryssofobi." Istället för att framställa sig själva som offer borde muslimer ta sig an denna rädsla genom att utveckla en moderat, modern och vänskaplig tolkning av Islam som förkastar radikala Islam, jihad och underkastelse av "otrogna."