Monday, January 04, 2016

Det Goda Samhället, gästskribent Ronnie Berggren: Metalmusik i kampen mot islamiskt förtryck

För att läsa om idén bakom sajten Det Goda Samhället, klicka vänligen på länken nedan:

http://detgodasamhallet.com/om/

För att läsa om redaktionen bakom sajten Det Goda Samhället, klicka vänligen på länken nedan:

http://detgodasamhallet.com/redaktion/

För att läsa hela texten på opinionsbildande sajten Det Goda Samhället, klicka vänligen på länken nedan:

http://detgodasamhallet.com/2016/01/04/gastskribent-ronie-berggren-metal-musik-i-kampen-mot-islamiskt-fortryck/
Metalmusik i kampen mot islamiskt förtryck
av Ronnie Berggren, Det Goda Samhället
4 januari, 2016

Från texten:

Den 28 december 2015 avled heavymetalbandet Motörheads grundare Lemmy Kilmister.
Han var bokad i Paris samma helg som ISIS utförde terroristattacken där 130 människor mördades. I en intervju den 20 november med ZDF sa Lemmy att han skulle ha kunnat uppträda i Paris dagen efter terrordåden. För om vi slutar så vinner terroristerna, sa han.
I kampen mot radikal islam är den metalmusik för vilken Lemmy var en ikon ett konstnärligt vapen.
...

I Saudiarabien finns bandet Al-Namrood – vars musiker är anonyma. I april 2015 intervjuades de av VICE och påpekade att blackmetalmusiker lade för lite fokus på islam:
Vilken vrede folk än kan känna mot kyrkan så kan det inte jämföras med islamiska regimer. Du kan genom yttrandefriheten kritisera kyrkan i Europas länder, men du kan inte göra motsvarande religionskritik i Mellanösterns. Systemet tillåter det inte. Islam har större auktoritet i Mellanöstern än någon annanstans i världen. Varje policy måste vara förenlig med sharialagar, och detta sker just nu, 2015.
Irakiska Anahita var inne på samma spår:
Syftet med Janaza och Seeds Of Iblis är att visa världen att islam är farligt. Och att även folk som lever i Mellanöstern skadas av den här religionen och söker yttrandefrihet, på samma sätt som folk på alla andra håll i världen.
Dessa artister provocerar på samma sätt som västerländska provokatörer som Lars Vilks och Charlie Hebdo. Metalbanden i Mellanöstern är dock mer än bara provokatörer gentemot islam. De är också yttrandefrihetshjältar som påminner om att det i väst går utmärkt att hålla Jesus helig och samtidigt tolerera musik som ”Fuck me Jesus” medan motsvarande är omöjligt i den muslimska världen.
Att de valt att göra detta med hjälp av den musik som Motörhead lade grunden till skulle ha gjort Lemmy stolt.
Ronie Berggren, USA-expert från Örnsköldsvik, leder bloggen och podcasten Amerikanska Nyhetsanalyser (usapol.blogspot.com). Studerar kopplingarna mellan religion och politik och vill se starkare band mellan Europa och USA och en enad västvärld, som kan stå upp för västerländska, demokratiska värden i en tid då totalitära idéer gör framryckningar.